DATA-DRIVEN Bouwen aan High-Performance Samenwerken

15 jun, 2017

Technische ontwikkelingen gaan exponentieel. Waar we vijf jaar geleden van droomden is nu normaal. Klantvragen en verwachtingen dwingen continu de mogelijkheden van assets te vergroten. Dagelijks innoveren en verbeteren is cruciaal om de duurzame waarde als leverancier/partner waar te blijven maken.

SMART INDUSTRY = HIGH-PERFORMANCE SAMENWERKEN
Steeds meer engineering en contractor firma’s van mening dat ‘smart’ samenwerken met klanten de sleutel is tot echte high-performance.

High-Performance Samenwerken: Meten is Weten

Het is niet evident dat als mensen van verschillende organisaties ‘plotseling’ met elkaar moeten samenwerken, dit ook direct soepel verloopt. Optimaliseren van samenwerken begint met samenwerken meten.

Vertrouwen beïnvloedt uitkomsten — snelheid en kosten.

Wanneer vertrouwen toeneemt,
zal snelheid toenemen en kosten afnemen.

Wanneer vertrouwen afneemt,
dan zal snelheid afnemen en kosten toenemen.

Stephen Covey

Wat levert het op ?

Samenwerken levert hogere productiviteit en meer rendement, door emotionele betrokkenheid en onderling vertrouwen.

  • 35-50% meer productiviteit
  • 60-100% meer emotionele betrokkenheid
  • 50-90% reductie van ‘afval’ tijd
  • 3x hoger financieel rendement tov laag-vertrouwen culturen

Praktijkvoorbeeld

Situatie: samenwerking tussen een maintenance-management team van een asset owner en maintenance contractor verliep stroef. Beide teams kregen niet wat ze wilden, mopperden op de ander (als die het niet hoorde) en waren niet in staat de negativiteit te doorbreken. De asset owner was van mening dat er maar matige werkkwaliteit werd geleverd. De contractor had het idee dat asset owner zo goedkoop mogelijk probeerde in te kopen.

START-METING

De eerste meting van de samenwerking liet een hoge mate van wantrouwen en verschil in verwachtingen zien. Het asset owner team verwachtte voornamelijk input voor verbetering, maar kreeg die niet. Het contractor team wilde vooral goede werk-processen en betrokken worden, maar kreeg dat niet (→ Start-meting).

Meer dan 50% van de tijd in de ‘samenwerking’ ging verloren aan zaken als bureaucratie, informatie achterhalen die wel/niet was gedeeld, discussie over afspraken etc. Schrijnend voorbeeld was dat de contractor had besloten niet langer verbeter-suggesties te delen met asset owner: “Het levert ons toch niks op…”

DEZELFDE WENS: SAMENWERKEN

De antwoorden op de vraag hoe ieder met elkaar zou willen samenwerken, was zeer verhelderend: beide teams wilden zeer vergelijkbare zaken, samenwerken en kwaliteit neerzetten.

INTERVENTIES

Het delen van de wensen brak het ijs in de samenwerking. Met compacte facilitering door DeWaardeFabriek werd (on)gewenst gedrag snel bespreekbaar gemaakt. Zo werd het makkelijker afspraken na te komen, in te zien wat de ander nodig heeft en creatief problemen op te lossen.
Samen met enthousiast geworden managers wist het team vervolgens in enkele weken high-performance communicatie en samenwerken vorm te geven.

NA-METING & RESULTAAT

Na zes maanden bleek de mening over elkaar volledig omgedraaid: er was veel waardering en vertrouwen. De contractor werd meer business gegund en de asset owner realiseerde dankzij bruikbare verbeter-suggesties enkele forse besparingen. (→ Na-meting).

Vooraf was de meeting-frequentie 1x per 6 weken. Tussendoor telkens diverse ad-hoc meetings noodzakelijk om allerlei conflicten op te lossen. Gaandeweg het programma werd de meeting-frequentie 1x per 2 weken. Aangevuld met sporadisch (telefonisch) contact als zaken niet helder zijn.

Legenda:
Grafieken geven verdeling van waarden weer:
Limiterende waarden
Positieve waarden
“Ideale verdeling”
(L)= Potentieel limiterend
50%=Percentage deelnemers dat waarde selecteert in top10

Bouw een krachtige Cultuur en profiteer als organisatie van excellente Klantwaarde!