Ondernemende Sociale Dienst

9 jun, 2017

Het is meestal een grote uitdaging als organisaties fuseren in een commerciële omgeving. Het is een nog grotere uitdaging wanneer deze fusie plaats vindt binnen een overheidsomgeving! Dit is wat er gebeurde in het rijk van de Nederlandse Sociale Diensten. Diverse steden moest de krachten te bundelen en uitgroeien tot een regionale Sociale Dienst. Waar moest men beginnen?

KLANT
De klant is een van de grootste sociale diensten in Nederland. Zij gaan ervan uit dat ieder individu onafhankelijkheid nastreeft wanneer het gaat om hun eigen leven. Bij een (tijdelijk) gebrek aan middelen om de onafhankelijkheid te waarborgen, wordt ondersteuning geboden door middel van werk, inkomen en zorg. Werk is vaak het eerste middel om onafhankelijkheid te waarborgen. Daarom heeft werk de grootste focus.

UITDAGING

Diverse steden waren genoodzaakt de krachten te bundelen door het creëren van één Sociale Dienst service organisatie. Een ongelooflijk moeilijke taak om te voltooien van binnenuit de organisatie.

Twee belangrijke kwesties:

Hoe kunnen we deze nieuwe organisatie opzetten? Wat zijn de centrale thema’s en wat zijn de belangrijkste resultaten die we moeten opleveren?

Hoe stemmen we de verschillende culturen op elkaar af? Wat kenmerkt deze culturen en welke van deze kenmerken komt overeen met ons nieuwe doel?

In een oogopslag lijkt het erop dat de organisatie aan het veranderen is. Als ik dichterbij kijk, moet ik toegeven dat ik mijn collega’s energiek zelf hun gedrag zie ontwikkelen, hun waarden op elkaar afstemmen en uitlijnen en de core business realiseren.

Woordvoerder Ondernemingsraad

LESSEN

Na het opmerken van een gebrek aan rendement op investering van individuele trainingen en goed bedoeld change management, werd besloten om terug te gaan naar de tekentafel.

Een nieuw perspectief ontstond in de vorm van een duidelijke visie op de centrale zakelijke thema’s. Elk thema werd verzorgd door een sponsor. Elke sponsor toen begon de ‘jacht’ op supporters vanuit de organisatie. Het resultaat was een totaal van negen teams uit deze zelf-selectie. Zeer gemotiveerd en wel enigszins sceptisch over de hoeveelheid werk die op hen af kwam leken ze te gaan zeilen op een schip dat nog niet klaar was in de veelal onbekende wateren ….

Elk team werd uitgedaagd om een zakelijk voorstel aan het centrale management te pitchen. Ook werden ze uitgenodigd om de sterkte van het psychologisch contract te ontdekken dat hen verbond. Gebaseerd op het niveau van de verbinding tussen de persoonlijke waarden, de teamwaarden en de organisatiewaarden.

Met deze stevige basis van de business- en cultuur-focus gingen ze aan de slag. Letterlijk met het ontwikkelen van hun nieuwe organisatie met negen teams die zowel afzonderlijk werkten als ook samen. Wekelijkse werksessies, reizen naar het buitenland, benchmarking, het interviewen van klanten, etc. werden gebruikt om het ‘nieuwe’ bedrijf te ontwikkelen.

Daarbij werd ontdekt dat nieuw gedrag nodig was. Elke ontdekking werd gevolgd door ondersteuning om zichzelf hierin te ontwikkelen, waardoor de cultuur ontstond die het best geschikt was om de noodzakelijke zakelijke resultaten op te leveren.

CONCLUSIE
De combinatie van zowel de zakelijke- alsmede cultuur-gerichte initiatieven geeft relatief snelle en duurzame resultaten.

Ze moesten deze les op de harde manier leren door hoge kosten voordien op individuele trainingsprogramma’s die iedereen wel zou leren hoe het anders moest…

Bouw een krachtige Cultuur en profiteer als organisatie van excellente Klantwaarde!